7 huidverzorgingstips voor mannen

Mannen, laten we eerlijk zijn: jullie vinden het ook belangrijk hoe jullie er uitzien.  Als je een goede indruk wil achterlaten, is je huid een belangrijke factor.  En hoewel de huidverzorgingsroutine van de meeste mannen bestaat uit een goedkoop wegwerpscheermesje, een stuk zeep en een flesje Axe deo, heeft de huid van de gemiddelde man wel wat meer aandacht nodig.  Hier zijn enkele tips om jouw huid gezonder te maken en er beter uit te zien.
  1. Scheer niet tegen de haargroei in

De grootste fout die mannen maken bij het scheren is tegen de haargroei ingaan.  De meeste mannen doen dit omdat ze dan een gladder resultaat krijgen, maar tegelijkertijd zorgt dit er voor dat het mesje het topje van het haarzakje beschadigd en er een ontsteking ontstaat. De oplossing ? Scheer in de richting die zacht aanvoelt.  En ga niet meer dan  1 keer over elk stukje huid.
  1. Gebruik water bij het scheren

Feit : droog scheren beschadigt je huid.  Het kan wrijving creëren voor het mesje en er voor zorgen dat je meerdere malen over hetzelfde stukje huid moet gaan.  Hierdoor wordt de kans op sneetjes, acné en ingegroeide haren groter.  Sommige mannen gebruiken wel scheercrème, maar geen water : ook geen goed idee.  Maak je huid vochtig en ze zal je dankbaar zijn.  Een tip voor mannen met gevoelige huid : scheer jezelf in de douche of meteen daarna.  Je huid en de haartjes zijn dan zachter en soepeler, en zijn makkelijker te scheren.
  1. Kies het juiste scheermesje

Voor heren met een gevoelige huid, acné-gevoelige huid of ingegroeide haartjes geldt vaak ‘less is more’.  Ingegroeide haartjes komen meestal voor bij mensen met gekruld haar, grof haar of haar dat in verschillende richtingen groeit.  Wanneer je het kortwiekt zal het bij het uitgroeien terug in de huid duiken en kleine, rode bobbeltjes vormen.  Scheermesjes met meerdere mesjes zullen wel werken voor mensen met een gevoelige huid, omdat ze ervoor zorgen dat je meer haartjes meekrijgt.  Voor heren die last hebben van ingegroeide haartjes, kun je best zo weinig mogelijk mesjes gebruiken omdat de haartjes dan minder kort afgesneden worden en er minder kans is dat ze terug de huid ingroeien. Let ook op voor nikkelallergie! Misschien raakt je huid wel geïrriteerd op je pols, bij de achterkant van je horloge, of op je buik, ter hoogte van de gesp van je riem.  Dit kan wijzen op nikkelallergie.  Kies dan een scheermesje met titaniummesjes.
  1. Vermijd aftershave en geparfumeerde producten

Terwijl er meer en meer luxueuze lijnen voor mannen opduiken op de rekken van cosmeticawinkels, bevatten veel van die producten parfums die de huid kan irriteren.  Opgelet : de term ‘unscented’ of ongeparfumeerd wil niet zeggen dat er geen parfum inzit : er kan dan bijvoorbeeld toch een zogenaamd verborgen parfum inzitten.  Je moet kijken of de term ‘gevoelige huid’ vermeld staat.  Dan zit je goed. Een van de grootste boosdoeners op huidgebied is aftershave.  Ze prikken, dienen meer voor de geur dan voor verzorging en zijn helemaal niet goed voor mensen met een gevoelige huid.  Je brengt beter een lichte, olievrije hydraterende crème aan terwijl je huid nog vochtig is.
  1. Pas op voor producten die acné kunnen veroorzaken

Elke kerel zal je vertellen dat acné van tijd tot tijd opduikt, ongeacht je leeftijd.  Het is niet alleen een tienerprobleem, maar achtervolgt ook veel volwassen heren.  Mannen hebben, over het algemeen, een vettere huid dan vrouwen.  Dit komt omdat testosteron de talgproductie in de haarzakjes stimuleert.  Eén manier om een ongewenste acné-uitbraak te vermijden is om enkel scheer- en huidverzorgingsproducten te kopen waarop de term ‘oil-free’ of ‘niet-comedogeen’ vermeld staat : dit wil zeggen dat het geen zwarte of witte puntjes veroorzaakt.  Voor milde tot gemiddelde acné kun je best een niet comedogene reiniger gebruiken met salicylzuur of benzyl  peroxide.
  1. Vermijd teveel moisturizer

Laat je altijd adviseren door een schoonheidsspecialist wanneer je een nieuwe Moisturizer kiest.  Heb je een droge huid, breng het product dan enkel aan als je huid nog vochtig is na het wassen of als je net uit de douche komt.  En brengt een kleine hoeveelheid aan, maar wel meerdere malen per dag.  Ga voor een ‘niet-comedogene’ vochtinbrengende lotion of gel.  Crèmes zijn vaak zwaarder en kunnen je poriën verstoppen.
  1. Wees verstandig en smeer SPF

Als je vaak buitenshuis bent (ook in de winter) word je blootgesteld aan de ultraviolette stralen van de zon.  Zit je vaak in de wagen ? De stralen bereiken je ook door je autoramen.  Smeer dus elke dag een crème met minstens SPF 30.